Dejting guide 2024

Nätdejting Tips är en sida dedikerad till att hjälpa människor att lyckas med dejting på nätet. För att se till att du lyckas väl med nätdejting, och de dejter i verklighet som det oftast leder till, så är det bra om du är förberedd.

Vi har därför nu satt ihop denna guide, uppdaterad för 2024, för att hjälpa dig förstå grunderna kring dejting och hur man bäst lär sig handskas med de situationer man kan finna sig själv i när man väl börjar dejta. Oavsett om det är via dejtingsajter eller andra metoder. Allt för att du ska göra ett bra intryck och lyckas med dejting.

par som träffats med dejting

5 dejting misstag du bör undvika

Som med allting annat så finns det även inom dejting några vanliga snedsteg många tar. Här går vi igenom de fem vanligaste misstagen.

1. Skäms inte!

Nätdejting har blivit betydligt vanligare under de senaste åren. För 5-10 år sedan var det relativt ovanligt, och det fanns då anledning att smussla med vad man höll på med.

Nu för tiden finns det dock ingen anledning att skämmas för att dejta på nätet!
Genom att inte våga berätta det för folk i din omgivning kan du gå miste om att få kontakt med en hemlig beundrare.

2. Fram med kameran

Att gå med i en nätdejtingtjänst utan att lägga upp en bild är lite som att försöka sälja ett hus utan att hålla en visning. -Det kanske går, men inte speciellt bra.

Se därför till att börja på rätt sätt, med en bra bild! Be någon om hjälp att fånga dig från din rätta sida, så kommer allting att gå vägen.

3. Ha inte för höga krav

När du just börjat nätdejta så kan det verka som att ingen av ”snyggingarna” vill gå ut med dig. Vi på redaktionen har hört många klaga på alla fulgubbar och tråktanter som ligger ute på nätet.

Det är dock ett misstag att rata folk utifrån deras bilder, det kan ju endast leda till något gott att träffas! Det värsta som kan hända är ju att ditt självförtroende får en skjuts av att få lite smicker på första träffen, det låter väl inte så hemskt?

4. Var ärlig

Om du varit på en dejt med något du fått kontakt med på nätet och du inte har intresse att träffas igen, var då uppriktig. Ifall personen frågar om ni skall ses igen, förklara hur du känner. Diffusa svar leder inte till något bra, även om du bara har som avsikt att inte såra den andra.

5. Planera inte en helkväll

När det är dags för första dejten så kan det vara lätt att vilja planera den i minsta detalj.
Det är dock en god idé att enbart bestämma att mötas upp på ett fik, för att se om man överhuvudtaget är kompatibla med varandra. Ifall det flyter på bra, föreslå ett biobesök eller en promenad och en lättare middag.

På detta vis fastnar du aldrig i en dejt, du kan helt enkelt förlänga den efter tycke och smak.

Kom igång med nätdejting

Nu när du läst våra bästa tips är du redo att börja dejta!
Det enklaste sättet att komma igång är att spana in vår topplista över Sveriges bästa dejtingsidor.

Våra 2 bästa dejting tips

Nu när du lärt dig vad du bör undvika så kommer här våra bästa dejting tips för lyckade dejter. Här är 2 saker du bör göra när du går på dejt.

1. Dejting är enklast om du har roligt

Människor har väldigt bra instinkter. Precis som en gamla klyschan om hur hundar vet när man är rädd så gäller samma princip för människor på dejt. Den person du träffar kommer kunna känna av ifall du är avslappnad eller tycker att situationen är jobbig. Det är såklart roligast att umgås med människor som är bekväma och avslappnade, vilket medför att en avslappnad och genuin inställning är grundläggande för att lyckas bra med dejting.

Nu vet vi vad du tänker: ”Det går väl inte att bara bestämma sig för att vara bekväm?” Nej, det kan ju tyckas lättare sagt än gjort att ”bara vara avslappnad och ha roligt”, som på beställning bara för att man finner sig på en dejt. Det finns dock en enkel grundläggande teknik som är bra att lära sig när man börjar med dejting, just för att kunna göra ett bra intryck.

2. Imperativ gör samtalet enklare

En av de mest grundläggande förutsättningar för att göra ett bra intryck på en dejt är att samtalet löper fritt och smidigt. Få människor är bekväma med tystnader och samtal som stakar sig fram. För att göra ett gott intryck kan därför en teknik som lätt får samtalet att flyta på göra stor skillnad. Den mest grundläggande sådana tekniken är att tänka på imperativ.

Imperativ är en verbform med vilken man formulerar en uppmaning. Uppmaningar i en konversation kan få den mest svårpratade person att öppna upp, vilket ju är ett av grundsyftena med dejting – att lära känna andra människor. Vilken typ av uppmaning bör man använda sig av i ett samtal på en dejt? Små enkla saker som exempelvis:
-Berätta mer om..
-Säg mig vad tycker du om..
-Beskriv för mig..

Denna form av direkta uppmaningar medför att den andra personen i samtalet för en väldigt tydlig uppmaning att du är intresserad av vad den har att säga. Vilket för många gör det lättare att ta plats och faktiskt vilja dela med sig, vilket är precis vad man vill uppnå i den här dejting kontexten.

Läs mer i vår guide om de bästa frågor att ställa på dejt.

Om du redan nu känner dig sugen att prova det du lärt dig på riktigt så rekommenderar vi att du testar en av våra rekommenderade dejtingsajter för att snabbt och enkelt hitta någon att gå på dejt med.

Innehåll: Dejting artiklar

Nu kan du grunderna för lyckad dejting, både i verkligheten och med nätdejting. Vill du läsa ännu mer kan du gräva djupare i våra dejting artiklar: