Kategorier
dejting

Kan man dela på notan när man är på dejt?

par som träffats via nätdejting på en middagsdejt

Många av oss som håller på med nätdejting har nog en ganska stereotyp bild av hur det ska bli att gå på en middagsdejt med någon vi träffar på en dejtingsida. Vi ser framför oss hur ett par sitter vid ett bord med duk och tända ljus. Kanske äter paret italienskt och delar på en flaska rödvin? När middagen är över och notan kommer in så är det stereotypa svaret att mannen betalar.

Som tur är har samhället, i alla fall i Sverige, gjort framsteg och denna stereotyp är idag förlegad! Inte minst för att ett par inte behöver bestå av en man och en kvinna, inte heller är det en självklarhet att det är mannen som ska betala. Dessutom finns bekväma möjligheter för att dela på notan, exempelvis genom att en person betalar och den andra för över delar av summan via Swish, eller att man ber restaurangen att dela notan i två direkt.

Dessa framsteg innebär dock att det nu finns nya problem och nya frågor att svara på. Nämligen, hur vet man om man ska dela på notan? Och hur ska det gå till? Hur för man det på tal? -Oroa dig inte, vi har alla svaren!

Bestäm dig innan dejten om du vill bjuda eller dela

Innan du ens bjuder ut din dejt så rekommenderar vi att du bestämmer dig ifall du är bekväm med att bjuda på middagen eller om du hellre delar på notan. Det låter dig vara tydlig i din inbjudan. Exempelvis kan du i så fall skriva till din dejt, kanske redan när ni kommunicerar via någon av alla dejtingsidor: ”Får jag bjuda dig på middag på fredag?”

Om du säger så kommer det inte råda någon otydlighet alls, och din dejt vet vad som gäller. Då behöver du sannolikt inte oroa dig för att den andra personen beställer det dyraste på menyn, eftersom det är tydligt att du står för notan och det vore oartigt att utnyttja det.

”Jag kan ta det, så kan du swisha mig?”

Om du istället vill dela på notan med din dejt, så är det här den enklaste lösningen. Sedan Swish lanserades, bankernas app för blixtsnabba överföringar, så behöver du inte oroa dig för hur du ska be om att dela på notan. Idag är det nästan en självklarhet att alla har Swish, och frågan om att dela är något som alla kommit att förvänta sig.

Den som vill vara artig idag erbjuder sig därför att betala hela notan, för att sedan låta den andra swisha sin del. Det medför också att din dejt är den som får bestämma om den vill betala för sin precisa del av summan, eller om den vill föreslå ”Ska vi dela rakt av?” – alltså att den helt enkelt swishar exakt halva summan.

Ifall det visar sig att din dejt inte har Swish så är det enkelt att istället föreslå att ni ber restaurangen dela på notan, utan att det blir obekvämt.

Kom igång med nätdejting

Nu när du vet hur du ska göra med notan, så är du redo att börja dejta! Det enklaste sättet att komma igång är att spana in vår topplista över Sveriges bästa dejtingsidor.